11/03/16

Σπάνιο AEC του 5ου ΚΤΕΛ στου Ρέντη!

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από
τον φίλο μας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

Αυτή είναι η οδός Αγίας Άννης στην κατεύθυνση προς τον Κηφισσό. 
Ένα σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο ανακάλυψε ο φίλος μας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και το ανήρτησε στην ομάδα. Πρόκειται για ένα σπάνιο AEC Reliance με αμάξωμα Τασούλα που εκτελεί το δρομολόγιο "123 / Πειραιεύς - Λαχαναγορά". 

Το λεωφορείο αυτό κατασκευάστηκε το φθινόπωρο του 1958 και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο εκείνου του έτους, αδιάκοπα έως την 1η Αυγούστου 1981, οπότε αποσύρθηκε οριστικά από την κυκλοφορία. Ήταν το 164 του 5ου ΚΤΕΛ, με έδρα στο αμαξοστάσιο της λεωφόρου Θηβών, αρ. 50  

Για χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν γραφείο σε μία μάντρα σιδήρου που βρισκόταν πίσω από την οδό Θεσσαλονίκης στην Παλιά Κοκκινιά και κατασκτράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90. 

Το κάδρο της φωτογραφίας είναι υπέροχο αφού απεικονίζει χατακτηριστικά την Ελλάδα του 1977 ή 1978. Το ελληνικής κατασκευής επαγγελματικό Pony στα δεξιά κλέβει τις εντυπώσεις ενώ πίσω, η πορτοκαλί - άσπρη "γουρουνίτσα" Mercedes της ΔΕΛΤΑ με τον αλουμινένιο ψυκτικό θάλαμο (κατασκευής Βιαμάξ) θυμίζει πώς γινόταν τότε η διανομή του γάλακτος με την πλαστική φιάλη και το αλουμινένιο πώμα. 

Ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος

Το μέλος της ομάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει μεγαλώσει μέσα στα παλιά αστικά λεωφορεία των Αθηνών και ειδικά στο 6ο ΚΤΕΛ, στο οποίο εργαζόταν ο πατέρας του. Η αγάπη του για τους "τύλορες", τα λεωφορεία με πλαίσιο και κινητήρα AEC είναι προφανής αφού ο πατέρας του δάμαζε για σειρά ετών το 6/77, ένα AEC κατασκευής Κωνσταντίνου Ρεντούμη. Φυσικά, αυτό το λεωφορείο δεν ήταν το μόνο αφού ο έμπειρος οδηγός είχε οδηγήσει επανειλημμένως λεωφορεία όλων των τύπων και των ειδών. 

Για δημοσιεύσεις με αναφορές στο 5ο ΚΤΕΛ

κάντε κλικ εδώ. 

Κι εδώ, περισσότερες ιστορίες με λεωφορεία AEC!


Διαβάστε περισσότερα εδώ:





Translate