27/12/14

Μια παρέα, μια βόλτα, ένα υπέροχο ιστορικό Volvo...

Η επανεμφάνιση ενός επισκευασμένους μουσειακού ελληνικού λεωφορείου έκλεψε καρδιές...

Κείμενο: Άννα Περπερίδου
Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης 

Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν διαφορετικά σε όλα. Από τα τέλη Νοεμβρίου, ο Βαγγέλης ανέλαβε να κάνει μια μεγάλη χάρη στον μεγάλο αδελφό του. "Θες να το φτιάξουμε, αλλά θα βοηθήσεις" είπε στον Χάρη και δεν το σκέφτηκε πολύ. Κατέβασε το Volvo SB 756 στις εγκαταστάσεις του Κηφισσού κι άρχισε αμέσως τη δουλειά, ο ίδιος, με τα χέρια του και με τα εργαλεία του... 

Δεν το σκέφτηκε πολύ. Άρχισε με το κυριότερο πρόβλημα αυτού του λεωφορείου, το οποίο όπως πολλοί θα γνωρίζετε είναι τα συστήματα λειτουργίας των πορτών του. Ούτε αλλαγές, ούτε μετατροπές, ούτε τίποτε άλλο δεν χρησιμοποιήθηκε αλλά οι παλιές μπουκάλες και ηλεκτροπνευματικές που λύθηκαν σε ό,τι συνετέθησαν για να ξανασυναρμολογηθούν με μια μικρή πατέντα σε τόρνο που τις έκανε καινούργιες!

Οι πόρτες δουλεύουν καλύτερα κι από την εποχή που ήταν καινούργιες. Αμέσως μετά άρχισε η αμαξοδουλειά, οι αντικαταστάσεις λαμαρινών, οι αλλαγές σε φορμάικες της οροφής, οι μονώσεις στην οροφή, τα ηλεκτρικά και φυσικά τα μηχανικά. Καθημερινά από το πρωί ως αργά το βράδυ ο Βαγγέλης έφτιαχνε στον Κηφισό ενώ ο Χάρης όποτε έβρισκε ελεύθερο χρόνο πήγαινε εκεί που έβλεπε έναν θρύλο του Πειραιά να ξανανοιώνει. 

Το ημερολόγιο έγραφε Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 όταν το "πράσινο" με τον αριθμό "34" βγήκε από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΕΓΕ όπως όταν πρωτοβγήκε στο φως του ήλιου, τον Απρίλιο του 1981, μέσα από το αμαξοποιείο του εργοστασίου Σαρακάκη. Ύστερα από 33 χρόνια, αυτό το λεωφορείο έρχεται να συγκινήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό κριτή. 

Σταθερός φίλος και διαχρονικός υποστηρικτής της προσπάθειας των αδελφών Λαζαρόπουλου,
ο διακεκριμένος φωτορεπόρτερ κ. Γιώργος Διαμαντάκης. 
Όπως ανακοινώθηκε από το "busoldtimers.blogspot.gr", το δρομολόγιο προγραμματίσθηκε για τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Λίγο μετά τις 10 το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου 2014 το Volvo ανέβηκε στα παλιά λημέρια του, στο Ξαβέριο. 

Δεκάδες φίλοι των παλιών ελληνικών λεωφορείων το υποδέχθηκαν με φωτογραφικές μηχανές και κάμερες. Μπήκαν μέσα, ταξίδεψαν μαζί του σε δύο δρομολόγιο στην τροχιά της γραμμής "040 / Πειραιάς - Σύνταγμα". Η ημέρα έκλεισε στα Καλύβια όπου οι Χάρης και Βαγγέλης Λαζαρόπουλος μαζί με τον Γιώργο Σπανό έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο όταν οι παρέες μαζεύονταν να πούνε τα δικά τους, να γλεντήσουν με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, νοικοκυρεμένα και ελληνικά. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





Translate